Buiten sporten in de winter is gezond

22 februari 2018
Buiten sporten in de winter is gezond

Buiten is het koud. Het kost veel mensen moeite om naar buiten te gaan en te sporten. Af en toe wordt er een training overgeslagen en de routine verdwijnt. Zonde natuurlijk. De winter leent zich uitstekend om bezig te zijn met je lichaam en bezig te zijn met je lichamelijke en geestelijke gezondheid. We leggen je graag uit waarom buiten sporten goed voor je is en geven je gelijk een paar handige tips.

Gezond

Veel sporters gaan ’s winters liever de sportschool in dan naar buiten om te sporten. Zonde, want buiten sporten levert veel meer gezondheidsvoordelen op. Het zonlicht zorgt voor vitamine D dat belangrijk is voor onze botten en spieren. Je bloedsomloop verbetert door de kou waardoor je minder snel last zult hebben van koude handen en voeten. Buitensporten verhoogt je weerstand waardoor je minder snel ziek zult worden. En wist je dat je buiten meer calorieën verbrandt dan binnen? Dat komt doordat je lichaam harder moet werken om warm te blijven.

Bij regelmatig buitensporten raakt je lichaam gewend aan de kou en blijf je beter op temperatuur. Uiteindelijk zul je zelfs thuis de verwarming een standje lager kunnen zetten. Goed voor het milieu en je portemonnee.

Geestelijke gezondheid

’s Winters zijn de dagen korter en laat de zon zich minder vaak zien. Iedereen heeft wel eens last van een winterdip. Juist door naar buiten te gaan krijgt je lichaam energie en word je een vrolijker mens. Dat vrolijke en gelukkige gevoel komt doordat je tijdens het sporten endorfine aanmaakt.

Bereid je voor

Natuurlijk is het wel belangrijk dat je goed voorbereid bent voor je buiten gaat sporten in de winter. Je bent buiten kwetsbaarder dan binnen. Blijf bij storm, gladheid of onweer liever binnen. Ga je de kou trotseren bereid je dan goed voor.

Werk met laagjes: de eerste laag kleding dient ervoor om je transpiratievocht af te voeren en zo te voorkomen dat je afkoelt. Deze laag bestaat uit thermo-ondergoed. Bovenop je thermo-ondergoed draag je een laag die je lichaam warm houdt. Voor je benen kan dit een legging of trainingsbroek zijn en voor je bovenlichaam een trui of vest. De derde laag kleding is je buitenste laag en moet er voor zorgen dat je geen last hebt van de weersinvloeden. Een dunne regenjas beschermt je lichaam tegen de wind en regen.

Bedek je hoofd: de meeste lichaamswarmte verlies je via je hoofd, handen en voeten. Draag dus tijdens het sporten in de winter een muts en handschoenen.

Goed eten: doordat ons lichaam zichzelf warm moet houden kost het buiten sporten extra energie. Ga voor een koolhydraatrijke maaltijd, zoals volkorenpasta of zilvervliesrijst. Koolhydraten zijn de perfecte brandstof voor je lichaam.

Doe een warming-up: je spieren hebben even de tijd nodig om zich aan te passen aan de kou. Doe daarom een goede warming-up voor je overgaat op de inspanning. Eindig je training met een cooling-down zodat je lichaam langzaam weer in de normale modus komt.

Veel drinken: koude lucht is droger dan warme lucht en houdt daardoor minder vocht vast. Bij inspanning in de kou verlies je daardoor sneller vocht. Ook zweet verdampt een stuk sneller. Drink voor en tijdens het sporten daarom voldoende zodat je vochthuishouding op pijl blijft.

Tip: ga samen sporten

Alleen sporten kan saai zijn en de reden dat je ’s winters op de bank blijft liggen. Zoek een sportmaatje en spreek bijvoorbeeld een vaste dag af waarop jullie gaan sporten. Jullie zijn elkaars motivator en de kans dat je een keer sporten overslaat wordt ineens een stuk kleiner. Heb je geen sportmaatje? Geen probleem! Outdoor Valley Sports traint het hele jaar door buiten, ook in de winter. De wekelijkse trainingen worden goed bezocht en barsten van de variatie. Het zal niet lang duren voor je een sportmaatje hebt gevonden waarmee je wekelijks gaat trainen.

Geen excuses meer! We zien je snel weer bij Outdoor Valley om buiten te gaan sporten.

Bron: univemagazine.nl