Slechts 15% van de kinderen speelt buiten. Dat moet veranderen!

26 september 2019
Slechts 15% van de kinderen speelt buiten. Dat moet veranderen!

Voor kinderen is er niks fijner en leuker dan buiten rennen, klauteren, springen en ravotten in het groen. Ze zoeken intrinsiek naar ruimte om te ontdekken en te beleven. Dat het weer wat minder mooi is maakt helemaal niks uit.

Buitenspelen is niet alleen leuk, maar speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van het kind. Ze gaan naar buiten om de wereld te ontdekken en hun eigen vaardigheden te ontwikkelen. Door buiten te spelen worden motorische-, cognitieve-, sociale- en mentale vaardigheden verder ontwikkeld. Door slootje te springen leren ze afstanden in te schatten en door te vallen weten ze waar hun grenzen liggen. Ze ontwikkelen allerlei vaardigheden die later in het leven van pas kunnen gaan komen.

Buitenspelen in de natuur
Buitenspelen leert kinderen onbewust over de natuur. Hoe alles groeit en bloeit en waar de kleine beestjes leven. Ze ervaren de verschillende seizoenen en wennen aan de regen, wind, sneeuw en de zon. Buitenspelen is niet alleen leuk en leerzaam, maar vooral ook gezond. Wist je dat maar liefst 15 procent van de kinderen in Nederland nooit buiten speelt? Ze gaan liever gamen of spelen binnen omdat er geen andere kinderen zijn die buitenspelen. Volgens de ouders van deze kinderen is de verkeerssituatie of de sociale omgeving buiten onveilig. Of ze zijn te druk met hun werk om er voor te zorgen dat hun kinderen buiten kunnen spelen.

Een week lang buitenspelen
Voor ons is het onacceptabel dat kinderen binnen blijven. Buiten bewegen is belangrijk voor een goede gezondheid. Daarom spelen de kinderen van onze Klim- en Adventue Club iedere week buiten. Ze maken nieuwe vrienden, ontdekken nieuwe vaardigheden en kunnen hun energie kwijt. Voor alle kinderen tussen de 8 en 15 jaar oud zijn er de vakantiekampen. Een week lang gaan de kinderen samen met de Outdoor Valley instructeurs naar buiten. Ze gaan het water op in een kano, slingeren tussen de bomen in het survivalbos en leren elkaar te vertrouwen op 30 meter hoogte aan de klimwand. Schoon blijven is geen optie!

Met of zonder overnachting
De vakantiekampen zijn er met of zonder overnachting. Kinderen die bij ons blijven slapen doen dat in tenten in de buitenlucht. Buiten slapen is goed voor de opbouw van de weerstand van kinderen. De luchtkwaliteit buiten is beter dan binnen. Hierdoor slapen kinderen rustiger, dieper en langer.

Wil je dat jouw kinderen een week lang hun digitale games verruilen voor de buitenlucht? Meld ze dan vandaag nog aan voor één van onze Outdoor Kampen.

Bron: Onderzoek Buitenspelen 2018 – Jantje Beton