Verantwoord buitensporten in de Coronacrisis

17 maart 2020
Verantwoord buitensporten in de Coronacrisis

Update: dit artikel is gebaseerd op eerder genomen maatregelen vanuit de overheid. We vragen iedereen om de aangescherpte maatregelen te respecteren en hiernaar te handelen. Ga alleen naar buiten als dat echt niet anders kan.

Het lijkt wel gister dat we bezig waren met de voorbereidingen voor een heerlijke zomer vol buitensport. Nu gaat het uitsluitend nog over de gevolgen van het COVID-19 virus. Plotsklaps staat alles stil… zo lijkt het althans. Gelukkig hoeft dat niet het geval te zijn voor buitensporters. We kunnen blijven doen wat we het liefst doen. Alleen of met gepaste afstand kunnen we gaan mountainbiken, trailrunnen, bootcampen en kajakken.

Net als de rest van de wereld is ook de Nederlandse georganiseerde sportwereld lam gelegd. Naar hoe lang dat gaat duren kunnen we op dit moment alleen maar gissen. Hebben we het over weken of misschien zelfs wel maanden? Trainingen en wedstrijden zijn geannuleerd. Voor sporters valt datgene weg wat zij het liefste doen.

Gelukkig zijn de maatregelen in Nederland gericht op het controleren van het virus. We moeten ons bewust zijn van de besmettingsrisico’s, maar kunnen nog gewoon naar buiten om te sporten. Maar goed ook, want sporten draagt er aan bij ons immuunsysteem sterk te houden.

Het immuunsysteem beschermt ons tegen ziekteverwekkers en speelt een rol bij de verwerking van afvalstoffen en zieke lichaamscellen. Een minder sterk immuunsysteem verhoogt de kans op het binnendringen van virussen en bacteriën. We moeten er dus zorg voor dragen dat we één, niet in aanraking komen met het virus, en twee, ons immuunsysteem sterk houden. Door je te houden aan de aangescherpte hygiëne voorschriften verklein je de kans op besmetting, maar sporten kan er aan bijdragen je immuunsysteem sterk te houden. Wat je kunt doen en beter niet kunt doen lees je hieronder.

Sport niet te intensief
Voorkom inspanning die je, meer dan normaal, moeite kosten. In de eerste uren na een zware training is het immuunsysteem verzwakt en ben je juist kwetsbaarder voor ziekteverwekkers. Geniet vooral van het buiten zijn en las voldoende pauze in.

Let op je voeding
Ga jij het liefst voor dag en dauw, voor je ontbijt, naar buiten om te sporten? Pas je schema de komende maanden dan aan. Sporten zonder koolhydraten heeft een negatieve invloed op je immuumsysteem. Eet een paar uur voor je gaat sporten goed en neem voldoende koolhydraten tot je. Neem tijdens trainingen die langer dan een uur duren voldoende koolhydraten mee zoals gels, winegums en sportdrank.

Drink voldoende
Houd tijdens het sporten je vochtbalans op peil. Denk goed na over hoe je voor, tijdens en na het sporten voldoende vocht tot je kunt nemen.

Neem de tijd voor herstel
Voor een sterk immuunsysteem is voldoende slaap nodig. Zorg voor een goede nachtrust met voldoende slaapuren. Wissel dagen waarop je sport af met dagen van rust.

Ziekteverschijnselen
Heb je last van ziekteverschijnselen? Neem dan pas op de plaats. (Intensieve) sportsessies remmen het herstel. Zolang je geen last hebt van koorts kun je zeer rustig in korte sessies naar buiten om te sporten. Die sessies hebben weinig invloed op het herstel en kunnen er zelfs voor zorgen dat het herstelproces ondersteund wordt. Heb je wel last van koorts, dan is fysieke inspanning uitgesloten. Neem een aantal dagen de tijd tot je koortsvrij bent voor je weer gaat sporten.

Buitensporten in het Hoge Bergse bos
Met deze tips en een beetje gezond verstand kun je dus gewoon naar buiten om te gaan sporten. Kijk voor meer tips en trainingen van onze Outdoor Valley Sports trainers hier.

Kom naar het prachtige Hoge Bergse bos in Bergschenhoek en maak gebruik van de heuvels, het water en de paden. Voor de verhuur van mountainbikes en kano’s kun je terecht bij onze partner de Kanoshop, gelegen op het terrein van Outdoor Valley aan de Hoeksekade 141 in Bergschenhoek. De medewerkers hanteren de aangescherpte hygiëne voorschriften en maken het verhuurmateriaal na ieder gebruik grondig schoon.

Bron: runnersworld.com